lauantai 10. marraskuuta 2012

PUUTARHA PUOLTA

Kai puutarhablogissa olis hyvä olla edes yksi puutarhajuttu. Puutarha on Sipoossa merenrannalla vanhan 1888 rakennetun Willan piha. Täällä on ollut kunnon keittiöpuutarha, perennoita, käytäviä, muureja, tenniskenttä ja varmaankin myös hedelmäpuita!!

Tenniskenttä on nykyään parkkipaikka, hedelmäpuita ei ole säilynyt. Onneksi tontilla on vanhoja tammia ja mahtavia kilpikaarnaisia mäntyjä. Perennapenkkejä on laitettu nyt kolme-neljä vuotta vanhoja ja uusia. Alkavat olla aika hyviä, mutta muutaman kasvin voisi vielä vaihtaa sopivampaan paikkaan.
Ja muutama paikka on johon voisi vielä penkin laittaa, jos energiaa piisaa.....ainahan niitä uusia laittaa ja suunnittelee, mutta se hoito vuodesta toiseen......varsinkin kun kiusana on mitä mainioin villivihannes vuohenputki!!

Hedelmäpuita on kovanonnen luumu (09), joku vanha keskisuomesta kotoisin oleva lajike. Raukka sai ensin koiran riepotusta ja sen jälkeen kahtena talvena lumiauran työntöä. Hengissä on ja hyvissä voimissa, joten kestavä lajike jos jokin tämä on. Kaksi sinikkaluumun (-11) alkua tuli saaristosta Äidiltä.    Tallinnan päärynäomena (-10) paleltui ensimmäisenä talvena, mutta jäi kuitenkin henkiin jalostuskohdan yläpuolelta (kai). Pekka-omenan (-11) söivät jänikset viime talvena aika pahasti, mutta silti tämän kesän sato oli kokonaiset kaksi omenaa!! Pekka on aika hyvänä, mutta katsotaan. Viimeinen tulokas on suklaakirsikka (-12). Kirsikoita tuli n. 5!! Suluissa on istutusvuodet. Pekka on saannut jo jänöverkon ympärilleen, muut odottavat......

Hyötykasveja on kasvatettu kolmena vuotena. Koska olen puistopuutahuri, olen joutunut ottamaan hiukan kantapään kautta oppia hyötykasvien kanssa. Kasvimaita on kahdessa paikassa, toinen etupihalla, tosi kuivassa paikassa ja toinen vanhalla kasvimaan paikalla "puutarhassa". Puutarhamaan multa oli alunperin uskomattoman hienoa lehtomultaa, mutta osa mullasta "hävisi" jonnekin autotallin rakentamisen yhteydessä. Toinen puoli kasvimaasta myös tiivistyy ison koneen seisottamisesta. Maahan on ajettu turvehevosenpaskaa ja tuhkaa. Kalkkia luulisi maassa olevan koska kalkkitehdas on lähellä ja kalkkia on kuulemma tuprunnut myös ilmasta käsin aikojen saatossa tehtaan piipuista. Nykyään suodattimen ovat jo paremmat. Maasta on myös löytynyt piikiviä!! Ja geologin mukaan kivet ovat painolastikiviä keskieuroopasta purjelaivakaudelta.

Perunoita en ole vielä saannut kunnolla kasvamaan (etupihan maa on parempi). Varret kyllä kasvavat ja tänä kesänä (-12) tuli rutto. Porkkanoita tänä kesänä tuli tosi hyvin. Sipuleita tuli kohtuullisesti, mutta vaatii hiukan kehittelyä sipulin kasvatus. Nauriit olisivat vaatineet enemmän vettä ja lanttuja olisi pitänyt harventaa enemmän. Punajuurien kasvatus ei onnistunut.....

Marjapuskat tuottavat jo ihan hyvin. Ensimmäiset on istuttettu jo 08. Punaherukat ovat aavistuksen liian kuivassa paikassa.

Puita pitäisi kaataa ja viljelysmaa tulee lisääntymään tonttikauppojen myötä tulevaisuudessa ......kohtahan se on taas tomaatinistutusaika!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti