lauantai 4. lokakuuta 2014

Puutarhakesä 2014

Keväällä löysin työnilon puutarhasta. Oli ihanaa aidata alue ( nuorelta urossakemannilta), kääntää maa ja istuttaa. Ihmeesti kummasti sain maan täyteen, vaikka peruna olikin melkein pois laskuista ruton vuoksi. Valkosipulit lähtivät hyvin kasvuun. Sipuleita laitoin reilusti ja porkkanaakin. Auringonkukille ja maissillekin riitti tilaa. Uutena juttuna laitoin parsapenkin, saa nähdä minä vuonna saamme satoa.

Kesän säät olivat kuitenkin melko kummalliset, kesäkuu oli ihan tosi kylmä ja sateinen. Maissi jäi vain unelmaksi. Heinäkuu oli liiankin kuuma ja olisi pitännyt kastella enemmän. Nyt on jo lokakuu ja nostamatta on porkkanat ja sellerit, niin ja hiukan naurista. Sipulit jäivät aika pieneksi, nauriita tuli, lanttu ei taaskaan onnistunut ja siltä näyttää tuo sellerikin, kasvattaa vaan vartta.

Perunaa oli vaan pihapellossa. Istutin perunan tosi aikaisin, keväällä oli lämmintä melko aikaisin. Mutta kesti tosi kauan että tulivat taimelle, ehkä kylmän kesäkuun vuoksi. Perunat jäivät tosi pieneksi. Nostin maan tyhjäksi vasta syyslokakuun vaihteessa. Hevonpaska voisi tehdä hyvää pihamaalle, ja ehkä turvepaska on parempi, koska maa on kalkkinen.

Omenoita ei tullut, eikä kirsikoita. Uusi kirsikka kyllä talvehti hyvin ja kukkikin keväällä. Pekka-omenapuu ehkä on toipunut jänisten vierailusta, mutta Tallinnan päärynäomena näyttää siltä että jalo-osa olisi mennyttä, voiskohan siihen yrittää varttaa vaikka Äidiltä oksia? Luulen että olis punainen atlas, mutta ei ole mitään varmuutta. Herukoita tuli vaihteeksi punaisia. Mustaherukkapuskat on huonona!! Näyttää siltä että myyrät ovat jyllänneet yhden juuriston kokonaan. En tiedä jos pitäisi siirtää, mutta ei onnistu tänä syksynä. Karviaisillakin oli välivuosi. Raparperin on koirat juosseet kokonaan pois, täytynee siirtää tai aidata. Viinirypäleitä tuli aika mukavasti ja niitä on vieläkin korjaamatta osa.

Yritän vielä syksyllä laittaa valkosipuleita, vaikka eivät olleet enää niin isoja kuin viime syksynä, hevosenpaskaa vailla? Olisi tarkoitus kääntää härkäpapujen alla ollut maa valkosipuleille ja kipata sinne kokonainen lämpökompostillinen kompostia. Kellari on siivoomatta ja oven saisi jättää auki, jotta viilenee porkkanoille hyväksi.

Kukkamaat on olleet pahuuden hallussa. Parkkipaikkamaan olen muutaman kerran perannut kesän aikana. Muut maat on kerran käyty keväällä läpi ja se siitä. Pionit on ihan pahuuden hallussa. Ja jossakin on se vaalean punainen juhannusruusukin, joka ei ole koskaan vielä kukkinut! Paraatipenkki oli tarkoitus ottaa ylös syksyllä ja järjestellä, mutta polvi!!

Ensi kesänä taas uudelleen. Elämän kiertokulku; syksy, talvi, kevät ja kesä! Ja kuka vielä ei usko uudelleen syntymiseen? Tässähän se on läsnä kokoajan!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti